Bezoek de renovatie van de A12 IJsselbruggen tijdens de Dag van de Bouw

Wil jij een kijkje nemen achter de schermen van een grootschalig bouwproject en meer leren over de renovatie van de A12 IJsselbruggen? Dan is zaterdag 17 juni 2023 dé dag voor jou! Tijdens de Dag van de Bouw stellen bouwcombinatie Savera IJsselbruggen en Rijkswaterstaat de bouwplaats van de A12-bruggen van 10.00 tot 14.00 uur open voor het publiek. De toegang tot de bouwplaats bevindt zich onder de brug aan de Arnhemse/Velpse zijde van de IJssel (Broekdijk/Schaapsdijk).

Onder de brug

“De renovatie van de A12 IJsselbruggen is een bijzonder project. Het is complex en tijdrovend. Tegelijkertijd vragen de gebruikers van de brug zich af wat we allemaal doen. Zij zien nauwelijks iets van de werkzaamheden, omdat we onder de bruggen werken,” vertel zegt Rosalie van Dijk, projectleider bij Savera IJsselbruggen. “Tijdens Dag van de Bouw op zaterdag 17 juni geven we iedereen de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen. Het is een unieke kans om te zien hoe we de bruggen renoveren en te leren over de uitdagingen en technieken die hierbij komen kijken.”

Beklim de steigers en loop over de snelweg

Er zijn kraampjes met informatie, foto’s en video’s over de bruggen en de werkzaamheden. Daarnaast is er een speciale route uitgestippeld over de bouwplaats. Voor wie durft, kan op een hoogte van 10 meter boven de bouwplaats de werkzaamheden bekijken vanaf speciale steigers en daarna een stuk lopen op de brug over de afgesloten snelweg. Natuurlijk zijn er medewerkers van Savera IJsselbruggen en Rijkswaterstaat aanwezig om alles te vertellen over het project en de werkzaamheden.

Kom op de fiets

Het aantal parkeerplaatsen op de bouwplaats en in de omgeving is zeer beperkt. Bezoekers worden daarom met klem gevraagd om op de fiets te komen. Wie toch op het terrein wil parkeren, kan mailen naar parkeren.ijsselbruggen@gmail.com.

Renovatie stalen A12 IJsselbruggen

De stalen A12 IJsselbruggen ten oosten van Arnhem zijn na 60 jaar toe aan renovatie en versterking. De renovatie bestaat voornamelijk uit laswerkzaamheden aan de onderkant van de bruggen. Savera IJsselbruggen brengt bijna 2 kilometer extra stalen balken aan om de bruggen te versterken, verbetert ongeveer 2.000 bestaande lasverbindingen en vernieuwt onder andere 2 steunpunten en de inspectiepaden. In 2026 is de renovatie naar verwachting afgerond en zijn de stalen bruggen weer 30 jaar vrij van groot onderhoud. De renovatie van de IJsselbruggen gebeurt op een vernieuwende manier. Rijkswaterstaat en Savera IJsselbruggen maken samen het ontwerp én voeren het werk samen uit. Hierdoor verloopt de renovatie voorspelbaarder.