Burgemeesters en toezichthouders gaan drugscontainer in

Burgemeesters en toezichthouders gaan drugscontainer in

29 maart 2022 Uit Door admin

Medewerkers van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar leren signalen van drugscriminaliteit eerder herkennen. Gezamenlijk is Bureau Drugszaken ingehuurd dat op 28, 29 en 30 maart aan de hand van een aantal containers verschillende situaties nabootst. Het doel is om voorlichting te geven over de herkenning van gevaren van ondermijning op de gebieden van cocaïnehandel, hennepteelt en synthetische drugs.

Containers
De containers liggen vol met aanwijzingen en materialen die bij verschillende soorten van productie worden gebruikt. Herkennen medewerkers de signalen? Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Uitgelegd wordt welke gevaren er zijn, bijvoorbeeld brandgevaar en/of gevaarlijke gassen en wat de verdiensten van de drugscriminaliteit zijn.

Training
Van alle drie de gemeenten krijgen de medewerkers die veel buiten werken zoals de BOA’s, toezichthouders en de medewerkers van de buitendienst een gerichte training, waarbij de containers een aanvulling zijn op de gegeven les. Alle overige medewerkers die dat willen, kunnen een rondleiding krijgen door de containers. Ook raadsleden zijn hiervoor uitgenodigd.

Alle drie de burgemeesters zijn erg tevreden over de inzet van de container. Burgemeester Arend van Hout: “Fijn dat deze container er staat en dat medewerkers, politie, boa’s maar ook raadsleden een kijkje kunnen nemen. Zo worden de signalen ook duidelijk.” Burgemeester Lucien van Riswijk: “bewustwording is het belangrijkste. Goed dat ook de gevaren zichtbaar zijn gemaakt.” Burgemeester Huub Hieltjes: “Een training voor de teams die er het meeste mee te maken hebben is een belangrijk actie. Drugscriminaliteit is veel aanwezig en er zijn steeds weer nieuwe signalen die opgepikt moeten worden.”

Wat is ondermijning?
Ondermijning is een belangrijk speerpunt in de regio en de werkgroep Samen Weerbaar. Ook komt het woord ‘ondermijning’ steeds vaker voor in het nieuws. Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit die vaak niet direct te zien zijn en die de samenleving raken. Een vorm van ondermijning is bijvoorbeeld buren die een hennepkwekerij op zolder hebben waar u niets van af weet. Er kan brand uitbreken wat de situatie gevaarlijk maakt. Ondermijning gaat om de opzet van een hennepkwekerij, het maken van harddrugs, de handel in drugs, witwassen van geld, mensenhandel, zorgfraude en vastgoedfraude. Ondermijning kan daarom heel dichtbij zijn en criminelen krijgen er veel geld en macht mee. Dat is iets wat we in Nederland tegen willen gaan.

Wout van Norel, teamchef politie: “Ondermijning heeft een gezamenlijke aanpak. Signalen verzamelen en gevaren herkennen is daarbij belangrijk.”