Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Met het NK Tegelwippen 2022

Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Met het NK Tegelwippen 2022

22 maart 2022 Uit Door admin

Op 21 maart 2022 is de derde editie van het NK tegelwippen gestart. De gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar doen dit jaar weer mee en gaan de strijd aan. Ook met ruim 100 andere Nederlandse gemeenten die deelnemen. Het doel: tot en met 31 oktober 2022 zoveel mogelijk (tuin)tegels uit de grond ‘wippen’ en verruilen voor groen. Meer groen helpt wateroverlast voorkomen, biedt koelte tijdens hitte, houdt water vast tijdens droogte en vergroot de leefruimte voor zowel planten als dieren.

Hoe werkt de competitie/actie?

Iedereen kan meedoen. Door tegels te vervangen door groen en dit, inclusief een bewijsfoto van het resultaat, te melden via www.nk-tegelwippen.nl. Het aantal wordt dan automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de gemeente. De gemeente die tijdens deze competitie de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Actieve inwoners die hun tuin transformeren maken ook kans op een prijs. Meer informatie staat op de website www.nk-tegelwippen.nl.

Waarom is dit belangrijk?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of de kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast wijst onderzoek uit dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op de mentale gezondheid.

De gemeenten hopen dat veel inwoners maar ook ondernemers aan de slag gaan. Iedere tegel minder, helpt. Wethouders Gemma Tiedink van de gemeente Duiven, Hans Sluiter van Westervoort en Carla Koers van gemeente Zevenaar dagen iedereen uit mee te werken aan een groener Nederland.

Inspiratie

Een tuin in balans bestaat maximaal uit 40% verhard oppervlak en minimaal uit 60% groen. Tips om bestrating te verruilen voor groen: creëer een moestuin, maak een leuk geveltuintje of een tegeltuintje, plant een boom voor meer schaduw of plaats een haag (fijne plek voor beestjes en groen). En de verwijderde tegels zijn weer te gebruiken voor het maken van een border, een bank of insectenhotel bijvoorbeeld.