Inwoners van Zevenaar moeten ook water koken i.v.m. bacterie in het kraanwater

Inwoners van Zevenaar moeten ook water koken i.v.m. bacterie in het kraanwater

13 augustus 2023 Uit Door admin

Vitens heeft op 11 augustus een lichte verontreiniging met enterococcen ontdekt in een drinkwaterreservoir in Didam. Als gevolg van deze bevinding heeft Vitens een grondig onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de verontreiniging. Tijdens dit onderzoek is vastgesteld dat ook het naastgelegen gebied van Zevenaar Zuid een lichte verontreiniging heeft. Uit voorzorg heeft Vitens besloten om inwoners van zowel Didam als Zevenaar Zuid een kookadvies te geven met betrekking tot hun drinkwater, om de gezondheid van haar klanten te waarborgen.

Het kookadvies is van kracht voor huishoudens met de volgende postcodes:

  • Didam: 6941, 6942, en enkele huishoudens met andere postcodes.
  • Zevenaar Zuid: 6902, 6905, 6909, 6911, 6913, 6914, 6915, 6916, 6917, en enkele huishoudens met andere postcodes.

Het kookadvies is van toepassing op water dat wordt gebruikt voor consumptie. Hoewel de concentratie van enterococcen in het water laag is, heeft Vitens besloten geen enkel risico te nemen, vooral omdat mensen met een verminderde weerstand vatbaar kunnen zijn voor maag- en darmklachten.

Wat te doen onder het kookadvies:

  • Kook water voor het maken van koffie, thee, limonade, tanden poetsen, mond spoelen, en het bereiden van maaltijden.
  • Voor het maken van flesvoeding wordt aangeraden flessenwater of mineraalwater te gebruiken.
  • Water uit een waterkoker of koffiezetapparaat is veilig te gebruiken als het water minstens 3 minuten heeft gekookt. Gebruik bij gebruik van een koffiezetapparaat bij voorkeur flessenwater.
  • Voor huisdieren wordt ook geadviseerd het water 3 minuten te koken.

Het risico op maag- en darmklachten is zeer laag, maar klanten die dergelijke klachten ervaren, wordt geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts.

Vitens neemt maatregelen om de kwaliteit van het water te waarborgen. Monsters worden genomen en het leidingnetwerk wordt doorgespoeld. Na reiniging worden opnieuw monsters genomen om te verifiëren dat de verontreiniging is verwijderd. Zodra het kookadvies niet langer nodig is, zal Vitens dit communiceren naar haar klanten.

Met een uitgebreid team van ongeveer 25 medewerkers neemt Vitens dagelijks monsters, wat resulteert in circa 200.000 monsters per jaar. Deze monsters worden onderzocht in het laboratorium van Vitens op diverse chemische en biologische parameters, waardoor kraanwater als het best gecontroleerde voedingsmiddel in Nederland kan worden beschouwd.

Voor actuele updates en specifieke informatie per gebied, raadpleeg de website www.waterstoring.nl.