Nieuwe maatregel tegen drugshandel op straat

Nieuwe maatregel tegen drugshandel op straat

5 maart 2023 Uit Door admin

De burgemeester van Zevenaar gaat het dealen van drugs op straat bestuurlijk aanpakken door de inzet van artikel 2:74 van de Algemene Plaatselijke Verordening. Wanneer iemand zich schuldig maakt aan het dealen van drugs op straat legt burgemeester Luciën van Riswijk een last onder dwangsom op. Met deze maatregel wil hij het straatdealen ontmoedigen en de daders afschrikken om opnieuw in de fout te gaan.

Burgemeester van Riswijk: “Drugshandel op straat leidt tot gevoel van onveiligheid bij inwoners. Bovendien zit er achter het gebruik en de handel in drugs een hele criminele wereld vol geweld. Samen met de politie wil ik dat zoveel mogelijk een halt toeroepen. Met deze nieuwe maatregel draag ik daar aan bij”.

De maatregel van de gemeente komt bovenop de strafrechtelijke vervolging door politie en justitie. De dwangsom bedraagt € 5.000,- voor handel in softdrugs of € 7.500,- voor handel in harddrugs. De dwangsom moet worden betaald na een tweede overtreding voor drugshandel.

De laatste jaren zien de politiemensen van het basisteam Rivierenland Oost een toename van straatdealers in Duiven, Westervoort en Zevenaar. De politie heeft afgelopen jaar 72 dealers aangehouden in het gebied van het basisteam, maar het strafrecht schrikt hen onvoldoende af. Met deze maatregel worden de daders ook financieel geraakt. De drie Liemerse burgemeesters besloten tot een bestuurlijke actie tegen straatdealen, omdat dit groeiende probleem de veiligheid in de gemeenten aantast.