Oever Clean Up Rijn en IJssel op 9 april

Oever Clean Up Rijn en IJssel op 9 april

6 april 2022 Uit Door admin

Jaarlijks blijft er op de oevers en in de uiterwaarden langs de Nederlandse rivieren veel zwerfafval achter. Dit zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook slecht voor het milieu: flora en fauna hebben hieronder te lijden. Daarnaast draagt het zwerfvuil in de rivieren bij aan de plastic soep in zeeën en oceanen. Op zaterdag 9 april 2022 gaan in de gemeenten Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar verschillende sportverenigingen, buurtverenigingen, zwerfafvalgroepen en wijkgroepen aan de slag om de oevers van de IJssel en Rijn vrij te maken van zwerfafval.

Clean up Rijn en IJssel

Met 10-20 personen per groep worden kilometers oever van Pannerden tot Doesburg opgeschoond. Deze opschoonacties worden twee keer per jaar georganiseerd vanuit IVN Natuureducatie, in samenwerking met de verschillende gemeenten. Rond april na het hoge water en begin oktober na het recreatieseizoen is er een opschoonactie. Naast dat al het zwerfafval wordt opgeruimd, wordt er ook bijgehouden hoeveel en wat voor soort zwerfafval er gevonden is bij de Oever Clean up.

Ook regionaal

De afgelopen jaren zijn al vele honderden kilo’s afval verwijderd bij de oevers en uiterwaarden in de regio en is er voorkomen dat dit afval in de zee eindigt. De plasticvervuiling van het land en water is niet iets wat alleen speelt bij stranden in het Westen van Nederland, maar is ook zeker een probleem dat hier in de Liemers speelt. De bekende wattenstaafjes, eet- en drinkverpakkingen en tasjes, maar ook piepschuim bijvoorbeeld, worden ook aangetroffen op de oevers van de Liemerse gemeenten.