RSD-project Grenzen bewegen wint Internationale Prijs 2018

RSD-project Grenzen bewegen wint Internationale Prijs 2018

13 september 2018 Uit Door admin

Het project Grenzen Bewegen, een initiatief van o.a. het Theodor-Brauer-Haus uit Kleef en de RSD De Liemers (Duiven, Westervoort en Zevenaar), heeft tijdens het Festival van het Leren in Hengelo de Internationale Prijs 2018 gewonnen. Deze prijs is een initiatief van Learn for Life. Deze stichting heeft tot doel volwasseneneducatie te bevorderen en reikt sinds 2000 jaarlijks een prijs uit voor projecten op het gebied van volwasseneneducatie, waarbij samenwerking met andere landen centraal staat.

Van de in totaal negen nominaties kwamen vijf initiatieven op de shortlist. De winnaar werd op 6 september tijdens de landelijke kick-off van het Festival van het Leren in Hengelo (Ov) bekend gemaakt.

Grenzen Bewegen bereidt Nederlandse werkzoekenden voor op het solliciteren en werken in Duitsland. Het programma is een combinatie van theorie en praktijk. Deelnemers leren alles over Duitsland en frissen hun Duits (een beetje) op. Daarnaast komen deelnemers alles te weten over werken in Duitsland, leggen ze bedrijfsbezoeken af en gaan ze op stap naar leuke toeristische plekken. Ten slotte is er een stage van drie weken bij een werkgever naar keuze in Duitsland. Duitse deelnemers volgen een vergelijkbaar programma maar dan gericht op Nederland.

Binnen 12 weken zijn deelnemers klaar om in Duitsland (of Nederland) aan de slag te gaan. Door ook over de landsgrens te kijken, verdubbelen werkzoekenden hun kans op werk want ze kunnen uiteraard ook gewoon in eigen land blijven solliciteren.

Voor de jury was met name het feit dat niet alleen de instanties samenwerken, maar ook de deelnemers uit Nederland en Duitsland daadwerkelijk ervaring met werken in het buurland opdoen doorslaggevend.

Wethouder Elfrink van de gemeente Zevenaar is trots op deze erkenning. „Deelnemers gaan zowel letterlijk als figuurlijk de grens over. Letterlijk door de bedrijfsbezoeken, de uitstapjes en de stages en figuurlijk door het aan te durven om iets nieuws en onbekends te gaan doen. We zien dat mensen hierdoor zelfvertrouwen krijgen en bovendien iets extra’s kunnen toevoegen aan hun CV. Veertig procent van de deelnemers heeft na afloop betaald werk.“

Het project Grenzen Bewegen wordt mede mogelijk gemaakt door het EU-programma INTERREG Deutschland-Nederland, de provincie Gelderland en het Ministerie van Economische Zaken van Nordrhein-Westfalen.