Ruiming Britse vliegtuigbom

Ruiming Britse vliegtuigbom

25 juni 2019 Uit Door admin

Zevenaar – Strukton Rail voert, in opdracht van ProRail, werkzaamheden uit voor de spoorverbetering op het traject Zevenaar-Didam-Wehl. Tijdens de werkzaamheden is onlangs in Zevenaar een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. De bom levert op dit moment geen direct gevaar op maar er is wel besloten om deze weg te halen. Het betreffende gebied is afgezet en de werkzaamheden liggen hierdoor stil.

Ruiming vliegtuigbom
De Britse vliegtuigbom is gevonden langs het spoor ter hoogte van de overgang aan de Babberichseweg. Omdat de bom een gewapend ontstekingsmechanisme heeft, kan deze niet worden verplaatst. Dit betekent dat de bom ter plaatse onschadelijk moet worden gemaakt.

Om de bom onschadelijk te maken demonteert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deze eerst ter plaatse. Dit gebeurt op vrijdag 28 juni. Om de werkzaamheden veilig te laten verlopen wordt de bom ingegraven en bouwt de EOD een zogenoemde ‘terpconstructie’ van containers en met zand gevulde puinzakken rond de bom. Vervolgens wordt de ontsteking uit de bom gehaald. Daarna ruimt de EOD de bom op een andere locatie.

Veiligheidszone
Direct omwonenden in een straal van 175 meter rond de vindplaats zijn persoonlijk over de situatie geïnformeerd. Aan hen is uit voorzorg gevraagd om hun woning tijdens het demonteren te verlaten. Reden voor onrust is er niet.

Geen treinverkeer
Vanwege het ruimen van de bom is er op vrijdag tussen 10.00 en 14.00 uur geen treinverkeer tussen Zevenaar en Doetinchem. Voor actuele reisinformatie zie www.reisplanner.nl,  www.9292.nl of 0900 – 9292 (0,90 cent/min).

foto: Gemeente Zevenaar