Samen tegen overvallen in Zevenaar

Samen tegen overvallen in Zevenaar

22 februari 2018 Uit Door admin

Zevenaar – Burgemeester Ella Schadd spreekt haar grote bezorgdheid uit over het aantal overvallen in de afgelopen weken. “In de afgelopen vier weken sloegen gewapende overvallers twee keer toe in Zevenaar.

We werken heel intensief samen met de politie, want iedere overval is er een teveel en de impact op de slachtoffers is enorm. Wij doen al het mogelijke zodat de rust in onze gemeente terugkeert,” benadrukt burgemeester Schadd.

Maatregelen
“De politie kan meer surveilleren en zichtbaarder aanwezig zijn zodat mogelijke daders worden afgeschrikt. Bovendien kan de politie zo eerder ingrijpen en de pakkans verhogen.” Indien slachtoffers en overige ondernemers het wensen kunnen gemeente en politie samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid een breed preventietraject aanbieden aan alle ondernemers van het centrum van Zevenaar (dit traject heet Keurmerk Veilig Ondernemen Winkelgebied, verantwoordelijkheid ligt bij ondernemers). Hierin worden verschillende preventiemaatregelen besproken als bijvoorbeeld (camera)toezicht.

Onwerkelijke situatie
Op het moment van de gewapende overval waren twee medewerkers aan het werk.
“De situatie was heel onwerkelijk, alsof je in een slechte film terecht komt. Je wordt gedwongen om de kassalade te openen en dat doe je ook. Je handelt op de automatische piloot en je doet er alles aan om die persoon zo snel mogelijk je winkel uit te krijgen. Dus je werkt mee. Pas later, als de gemoederen wat zijn bedaard, als alle vragen zijn beantwoord, komt de klap: wat is er zojuist gebeurd?! Gelukkig is alles goed afgelopen, maar het had ook anders uit kunnen pakken volgens een medewerker.
Bijna twee weken na de overval blijft het een moeilijk onderwerp. Maar je moet door. Dankzij slachtofferhulp, hulp vanuit het bedrijf en gesprekken die je voert met de politie en de wijkagent kom je er weer bovenop. Als buitenstaander is het moeilijk te bevatten wat voor impact zo’n voorval op je heeft. Dat moet je meegemaakt hebben. Maar dat gun je natuurlijk niemand.”
Het zou helpen als mensen die iets hebben gezien zich zouden melden. Een medium als Burgernet helpt daarbij. Er lopen dan toch een paar ogen en oren extra op straat.

Inzet politie Zevenaar
Er is regelmatig contact tussen burgemeester Schadd en de teamleiding van politie Zevenaar. Beide partijen overleggen over de inzet van surveillance en de voortgang van het onderzoek naar de overvallers van Scapino.
“Tijdens de surveillance door het centrum en de wijken in Zevenaar merk je dat de gebeurtenissen van de afgelopen weken nog steeds gespreksonderwerp zijn. Normaal gesproken bedaren de gemoederen relatief snel, maar de recente gebeurtenissen gaan de bewoners niet in de koude kleren zitten. Er wordt veel over de overvallen gesproken.” aldus de politie.

Naar de verdachten van de overval op de Scapino wordt nog steeds gezocht, het onderzoek is nog in volle gang. Het gaat om twee mannen. Van één verdachte hebben we een signalement:
• Blank
• Zwarte kleding
• Rode sjaal voor de mond
• Droeg een grote regen-/winterjas
• Jumbotas
Bent u getuige geweest van een van bovengenoemde zaken? Bent u in het bezit van beelden of beschikt u over andere interessante informatie? Neemt u dan contact op met de politie.

Hoogste prioriteit bij overvallenteam
De teamleider van het overvallenteam vertelt: “Naast de twee overvallen in Zevenaar waren er in januari en februari 2018 nog twee overvallen in De Liemers: een overval op een cafetaria in Westervoort en een woningoverval in Duiven. Alle vier de overvallen zijn in onderzoek bij het overvallenteam van de districtsrecherche Gelderland-Midden.”
“Op dinsdag 20 februari 2018 heeft dit team samen met de collega’s van het basisteam Rivierenland Oost twee 15-jarige inwoners van Didam aangehouden. Zij worden verdacht van de overval op een cafetaria in Westervoort op 17 februari 2018. Het overvallenteam heeft voldoende aanknopingspunten om de andere drie overvallen op te kunnen lossen en werkt daar met prioriteit aan.”
“Als iemand nog in het bezit is van beelden of andere interessante informatie, neemt u dan contact op met de politie via telefoonnummer: 0900-8844. Of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.”

Wat kunt uzelf doen?
U kunt zelf een bijdrage leveren aan de veiligheid in uw eigen leefomgeving. Meldt u zich aan bij Burgernet, u ontvangt vanuit de meldkamer een spraakbericht of sms’je op uw telefoon of via de App. De melding die u dan bijvoorbeeld via uw telefoon kunt krijgen: Was u toevallig op het moment van de overval op de Scapino in het centrum? Dan kunt u uw oren en ogen openhouden. Ziet u de verdachte? Neem contact op met de meldkamer via het bericht dat u zojuist ontving. U komt dan rechtstreeks bij de juiste persoon terecht.

Let op het volgende:
• In welke richting vluchtte de verdachte?
• Was de verdachte te voet of met de auto of scooter?
• Noteer kenmerken van het vervoermiddel
• Hoe ziet de verdachte eruit?
• Maak (indien mogelijk) een foto of filmpje
Uiteraard staat uw eigen veiligheid voorop. Breng uzelf nooit onnodig in gevaar.

Kent u mensen die nog geen Burgernetdeelnemer zijn? Wijs hen dan op de mogelijkheid en het nut om deelnemer te worden. Dat is stap twee. Iedereen kan zich aanmelden via onze website www.burgernet.nl/aanmelden of de App burgernet downloaden. Voor deelname geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Hoe groter het aantal deelnemers in uw leefomgeving wordt, hoe groter de pakkans. Zo draagt iedereen zijn steentje bij.